Cafeïne en migraine: Het verband ontrafeld

Heb jij ook weleens last van migraine na het drinken van een kopje koffie? Het zou zomaar kunnen dat cafeïne daar iets mee te maken heeft. In dit artikel duiken we dieper in op het verband tussen cafeïne en migraine, vanuit mijn eigen ervaring en onderzoek.

Wat is cafeïne en hoe werkt het in ons lichaam?

Cafeïne is een natuurlijke stimulant die voorkomt in koffie, thee, frisdrank en chocolade. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, verbetert de alertheid en kan vermoeidheid verminderen. Wanneer je cafeïne consumeert, wordt het snel door het spijsverteringsstelsel opgenomen en bereikt het je bloedbaan. Vervolgens stimuleert het de productie van adrenaline, wat zorgt voor een verhoogde hartslag en bloeddruk, en de vrijgave van glucose in de bloedbaan voor extra energie.

Heeft cafeïne een effect op migraine?

Uit mijn eigen ervaring kan ik beamen dat cafeïne inderdaad invloed kan hebben op het ontstaan of verergeren van migraine. Dit werd bevestigd door een studie uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten, waarbij 70% van de deelnemers aangaf dat cafeïnehoudende dranken hun migraine klachten verergerden. Dit kan te maken hebben met het feit dat cafeïne zorgt voor vernauwing van de bloedvaten, wat kan leiden tot hoofdpijn en migraine.

Andere factoren die migraine kunnen triggeren

– Tekort aan slaap
– Stress
– Hormonale schommelingen
– Voedingsmiddelen zoals kaas, chocolade en rode wijn
– Overmatig schermgebruik

Hoe kun je migraine door cafeïne voorkomen?

Als je merkt dat cafeïne een trigger is voor jouw migraine, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit te voorkomen:

1. **Beperk de consumptie van cafeïne**: Probeer de inname van koffie, thee en andere cafeïnehoudende dranken te verminderen.
2. **Zorg voor voldoende hydratatie**: Drink veel water om hoofdpijn te voorkomen.
3. **Houd een migraine dagboek bij**: Noteer wanneer je migraine krijgt en wat je op dat moment hebt gegeten of gedronken, om mogelijke triggers te identificeren.

Conclusie

Cafeïne kan zeker een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van migraine. Als je regelmatig last hebt van migraine na het drinken van koffie, kan het verstandig zijn om je cafeïne-inname te verminderen. Luister altijd naar je lichaam en kijk wat voor jou het beste werkt. En als je toch zin hebt in een kopje koffie, neem er dan vooral van en geniet ervan. Een beetje hoofdpijn af en toe moet kunnen, toch?

koffie*koffie*koffie